Utfodring

Dagens hundar blir alltmer känsliga och krassliga. Hudproblem och allergier är idag en vanlig orsak till att man söker veterinär för hunden. Mag- och tarmsjukdomar finns också i massor, varav en del inte tycks gå att rätta till. Organiska sjukdomar, hals- och urinvägsinfektioner blir också allt vanligare och många hundar har ingen motståndskraft.

Jag sätter stor tilltro till, att man med optimal näringstillförsel kan tillförsäkra våra hundar ett långt och friskt liv och hellre förebygga än att behöva bota sjukdom. Det är stor skillnad mellan optimal levnad och att bara hålla vid liv och det är vi själva som i stort kan styra det efter egen önskan. Ganska små, kan man tycka, banala brister i utfodringen kan utan tvekan leda till en sämre motståndskraft och att djuret blir sjukt eller krassligt förr eller senare.

I begynnelsen åt hundar(vargar) hela djur. Allt åts upp och detta gav hunden(vargen) allt den behövde. Det finns inget djur som blir överviktit eller sjukt av sin naturliga föda. Det är endast vi människor och de tamhundar vi bär ansvaret för som inte äter en naturlig föda som blir överviktiga och sjuka. För några decennier sedan började vi människor utfodra dem med sterila helfoder, och idag har många hundar till viss del vant sig, men en naturlig optimal föda för hunden är det inte.

Hur ska man då tillgodose hunden dess naturliga föda. Det är inte riktigt så enkelt som att bara ge kött och så är allt frid och fröjd. Dessutom är det stor skillnad på gräsbetande ”kött” som innehåller omega-3 och stressuppfött kött på majs och annat skräp som innehåller mycket omega-6 som ska få djuren att växa så fort som möjligt för största möjliga vinst.

På den tiden jag började föda upp hundar insåg jag att det inte fanns någon annan väg att gå än att göra egen mat till hundarna. Jag utfodrade mina hundar med en ”hemmablandning” bestående av rått kött, ben, äggulor, fullkornsvete, vegetabilisk olja, vitaminer och mineraler. På detta foder har jag utfodrat mina hundar i 15 år och fött upp 22 valpkullar med fina reslutat. Jag utfodrar fortfarande våra hundar och föder upp våra valpar på liknade sätt men har också satt mig in i näringslära på ett ännu djupare plan. Bland annat har jag förstått att ett foder som är undermåligt så att vitaminer och mineraler behöver tillsättas inte är helt ultimat. Kemiskt framställda vitaminer kan aldrig ersätta naturens egna vitaminer som finns i riktig föda. Ibland kan det till och med vara så illa att kroppen inte ens känner igen substansen den ska hantera och den kan göra mer skada än nytta. När det gäller vitamin- och mineraltillskott för människor står det på burken ”Bör inte ersätta en varierad kost”. Men när det gäller hundfoder fungerar det tydligen att ersätta riktig kost med tillsatta vitaminer och mineraler, eller?!

Vägen att gå blir att försöka efterlikna naturen så mycket som möjligt. Vi kanske inte har möjlighet att utfodra med hela djur och vi ställs också inför problemet att vi har sämre råvaror pga stressuppfödda djur och utarmade jordar. Vi måste försöka tillgodose hunden det den behöver med den verklighet vi har att tillgå. Dessutom behöver hunden precis som vi massor av matsmältningsenzymer och tarmbakterier för att få en fungerande matsmältning. Det får den men en utfodring som så mycket som möjligt likar dess naturliga föda.

När man betänker detta och tar sig en funderare på torrfoder dyker en del tankar upp. Torrfoder innehåller kött och benmjöl är helt sterila (inga bakterier) och har endast en massa tillsatta vitaminer och mineraler. Alltså de innehåller inget av vad vi kallar hundens naturliga föda.

Idag har forskare börjat prata om att torrfoder bär en stor del av skulden till allergier och mag- och tarmproblem, då det inte tillför hunden den naturliga bakterieflora den är i behov av. Hundar är skapta för att kunna gräva upp och äta ben som legat nedgrävda och ruttnat en tid. Bakterierna som hunden får i sig via maten, och även jorden, håller dem friska. Förr i tiden var allergier av olika slag i princip obefintliga. Nu är de mycket vanliga hos våra hundar.

För att få uppfattning om proteinets kvalitet kan man ha god vägledning av att få veta dess biologiska värde. Detta anger i procent hur väl ett protein överenststämmer med hundens behov. Ägg har det högsta värdet, som ligger på 100. Därefter kommer kött av god kvalitet, fisk och mjölk, som alla har ett biologiskt värde på 85-95. Ju högre det biologiska värdet är, desto bättre tillgodogör sig hunden proteinet, vilket innebär att man heller inte behöver ge så stora mängder.

Köttmjöl som ingår i helfoder har vanligen ett mycket lägre biologiskt värde. Hos vissa köttmjöl är inte detta värde högre än omkring 40, vilket innebär att en stor del består av sådana produkter, som kan utgöra en belastning på hundens organ. I TV4:s program kalla fakta redogjordes att endast 5 % av råvaran bestod av kött. Resten var ben och rena skräpet. Men ingenting går till spillo.

Att utfodra med riktigt kött och grönsaker är lite dyrare men kan det göra att man slipper en massa problem, sjukdomar och veterinärbesök, för att inte tala om det lidande det orsakar hunden, är det för mig helt enkelt inget alternativ. Självklart ska hunden äta det den är gjord för och självklart vet naturen vad som är bäst.

Utfodring

Alla animalier ska vara råa och helst ha en fetthalt under 12%. Köp företrädelsevis svenskt kött för att undvika antibiotika och annat ohälsosamt i köttet. Ultimat är svensk kött från gräsbetande djur.

Varva gärna mellan olika köttslag, inälvor, fisk och ägg. Olika köttslag innehåller lite olika aminosyror. Bra att för hunden att få i sig så många olika som möjligt.
Förhållandet mellan protein och fett ska vara: protein 20-22% / fett 8-10% (detta är mycket viktigt)

 
Ge fet fisk varje vecka. Bäst är makrill, sill, strömming. Fisken måste frysas i minst en vecka innan servering för att eventuella parasiter i fisken ska dö. Hund på 10 kg behöver ca 120 gram fet fisk/vecka för att få i sig tillräckligt med omega3. Se till att fisken inte är insjöfisk eller fångad i Östersjön.

Äggula kan vara rå. Annars koka och ge hela ägget (ej skalet).

Nötter och frön är också fullproppade med nyttigheter. Frön och nötter behöver blötläggas i lättsaltat vatten och malas innan servering. Håller ca 1 vecka i kylskåp.

Alla grönsaker (utom tomat, slanggurka, babyspenat och all form av sallad) måste kokas och finfördelas i matberedare eller mosas ordentligt. Går utmärkt att köpa stora påsar frysta grönsaker och koka. Undvik de med majs i. Spar kokspadet i en kanna i kylen och häll sedan lite på maten.

Ge gärna surkål i liten mängd till maten. Balanserar matsmältningen på ett bra sätt.

Frukt serveras rå och helst något övermogen. 

En eller ett par måltider/veckan bör vara av ett mer lättsmält slag för att hundens immunförsvar ska kunna återhämta sig och fungera på ett bra sätt. Ge då tex vit fisk eller mycket magert kycklingkött i mindre mängd tillsammans med grönsaker och frukt. Gärna färsk ordentligt mogen ananas eller papaya eftersom den hjälper kroppen att spjälka proteinet.

Presentera de olika ingredienserna var för sig i skålen, så att hunden kan välja vilken den vill äta. Ibland kan det ta lite tid att vänja sig vid vissa smaker och ibland känner hunden själv att det är något den inte mår bra av.

  • En vuxen hund behöver sällan äta mer än 1-2 % av sin kroppsvikt dagligen.
  • Enstaka energikrävande hundar behöver 3 % eller mer.
  • Runt 5 % av kroppsvikten dagligen kan behövas för valpar och växande hundar av stora raser

Det bästa är om maten är rumstempererad när man serverar den.

Våra hundar behöver också riktiga råa ben att gnaga på.

 Ben delas in i två grupper, ben som hunden tuggar i sig (typ tunna revben) och ben som hunden gnager på (typ nackkotor, nötrevben mm) . Båda typerna är bra för hunden men får den ben som den tuggar i sig ska dessa räknas in i hundens mat. Tänk på att inte ge för ofta eftersom benen tar lite längre tid att smälta. Ben att gnaga på kan man ge hur mycket som helst.

Att ge hundar ben att tugga på är inte endast riktigt ur näringssynpunkt utan är ocså en god sysselsättning och motsvarigheten till en god tandrengöring, tar bort plack och förhindrar tandköttsproblem. Råa ben ger en lättsmält källa till kalcium, fosfor och andra mineraler.

Utfodring med ben gör magens muskelskikt starkare vilket kan förhindra magomvridning. Ben har också en renande effekt som ger grovhet i kosten, och bulk för friska tarmrörelser. Utfodring av råa ben kan också förhindra problem med analsäckarna då tarmrörelser (och den ofta lite hårdare avföringen) efter utfodring med ben är kraftigare vilket hjälper till att trycka ur analsäckarna och bli av med överskott av analsäckssekret.

Att tugga på råa ben håller våra hundar, speciellt valpar och ungdomar sysselsatta.

Den nötande verkan av dessa hårda men inte alltför tjocka ben är perfekt för att hålla hundens tänder glänsande utan risk för tandfrakturer. De ben man bör undvika är bärande ben typ märgben eftersom de är alldelses för hårda i sin benstruktur och rörben som kan bli mycket vassa. Råa kycklingvingar är utmärkt tugg och mat för den lite mindre hunden och andra hundar som inte är så glupska att dom sväljer det helt. Ben som ska undvikas är ”bärande ben” och rörben, alltså ben som håller djuret upprätt t ex märgben.

Tänk att variation är a och o. Ju mer olika saker hunden får i sig desto bättre. Man behöver inte variera med olika saker varje mål. Det går bra att ge samma kött under några dagar och sedan kan man byta till något annat. Lika dant med grönsaker och frukt.

För att göra matportionerna lite mer fylliga om hunden har svårt att hålla vikten (är för smal), varva mellan, sötpotatis, välkokt fullkornsris (dubbla mängden vatten och dubbla koktiden), bulgur eller hirsgröt. Du kan också varva med Magnusson Blanda fullkornskulor. Är hunden för tjock uteslut dessa prudukter helt.

Till denna varierade kost behövs inga extra tillsatser i form av vitaminer, oljor eller annat. Naturen ger det hunden behöver.

 

Hör av dig på telefon om du vill ha mer utförliga råd, prata foder eller undrar över något. Det här är inte så svårt som det verkar. Hoppas verkligen att du vill testa. Du kommer inte ångra dig!

Stäng meny