Utfodring

Dagens hundar blir alltmer känsliga och krassliga. Hudproblem och allergier är idag en vanlig orsak till att man söker veterinär för hunden. Mag- och tarmsjukdomar finns också i massor, varav en del inte tycks gå att rätta till. Organiska sjukdomar, hals- och urinvägsinfektioner blir också allt vanligare och många hundar har ingen motståndskraft.

Jag sätter stor tilltro till, att man med optimal näringstillförsel kan tillförsäkra våra hundar ett långt och friskt liv och hellre förebygga än att behöva bota sjukdom. Det är stor skillnad mellan optimal levnad och att bara hålla vid liv och det är vi själva som i stort kan styra det efter egen önskan. Ganska små, kan man tycka, banala brister i utfodringen kan utan tvekan leda till en sämre motståndskraft och att djuret blir sjukt eller krassligt förr eller senare.

I begynnelsen åt hundar kött, ben, organ, grönsaker och frukt. För några decennier sedan började vi människor utfodra dem med sterila helfoder, och idag har många hundar till viss del vant sig, men en naturlig optimal föda för hunden är det inte.

Idag har forskare börjat prata om att torrfoder bär en stor del av skulden till allergier och mag- och tarmproblem, då det inte tillför hunden den naturliga bakterieflora den är i behov av. Hundar är skapta för att kunna gräva upp och äta ben som legat nedgrävda och ruttnat en tid. Bakterierna som hunden får i sig via maten, och även jorden, håller dem friska. Förr i tiden var allergier av olika slag i princip obefintliga. Nu är de mycket vanliga hos våra hundar.

För att få uppfattning om proteinets kvalitet kan man ha god vägledning av att få veta dess biologiska värde. Detta anger i procent hur väl ett protein överenststämmer med hundens behov. Ägg har det högsta värdet, som ligger på 100. Därefter kommer kött av god kvalitet, fisk och mjölk, som alla har ett biologiskt värde på 85-95. Ju högre det biologiska värdet är, desto bättre tillgodogör sig hunden proteinet, vilket innebär att man heller inte behöver ge så stora mängder.

Köttmjöl som ingår i helfoder har vanligen ett mycket lägre biologiskt värde. Hos vissa köttmjöl är inte detta värde högre än omkring 40, vilket innebär att en stor del består av sådana produkter, som kan utgöra en belastning på hundens organ. I TV4:s program kalla fakta redogjordes att endast 5 % av råvaran bestod av kött. Resten var ben och rena skräpet. Men ingenting går till spillo.

På den tiden jag började föda upp hundar fanns inte ingen annan väg att gå än att göra egen mat till hundarna. Jag utfodrade mina hundar med en ”hemmablandning” bestående av rått kött, ben, äggulor, fullkornsvete, vegetabilisk olja, vitaminer och mineraler. På detta foder har jag utfodrat mina hundar i 15 år och fött upp 22 valpkullar med fantastiskt reslutat. Jag utfodrar fortfarande våra hundar och föder upp våra valpar på liknade sätt och är så fantastiskt nöjd med resultatet.

Till denna utfodring ges råa ben att gnaga på. Att tugga på rätt typ av RÅA ben är motsvarigheten till en god tandrengöring, tar bort plack och förhindrar tandköttsproblem. Råa ben ger en lättsmält källa till kalcium, fosfor och andra mineraler.

Utfodring med ben gör magens muskelskikt starkare vilket kan förhindra magomvridning. Ben har också en renande effekt som ger grovhet i kosten, och bulk för friska tarmrörelser. Utfodring av råa ben kan också förhindra problem med analsäckarna då tarmrörelser (och den ofta lite hårdare avföringen) efter utfodring med ben är kraftigare vilket hjälper till att trycka ur analsäckarna och bli av med överskott av analsäckssekret.

Att tugga på råa ben håller våra hundar, speciellt valpar och ungdomar sysselsatta. Men utfodring med ben för ofta (varje dag) kan leda till överdrivet starka tuggmuskler, därför är det lagom att ge ben ungefär två till tre gånger i veckan.

Rekommenderat är att ge tunnare ben, som hunden tuggar i sig rubb som stubb av, (typ revben) två gånger i veckan. Tjockare ben typ nackkotor kan ges däremellan under förutsättning att hunden inte tuggar i sig allt för mycket av själva benet. Den nötande verkan av dessa hårda men inte alltför tjocka ben är perfekt för att hålla hundens tänder glänsande utan risk för tandfrakturer. Råa kycklingvingar är utmärkt tugg och mat för den lite mindre hunden och andra hundar som inte är så glupska att dom sväljer det helt.

Att utfodra med riktigt kött och grönsaker är lite dyrare men kan det göra att man slipper en massa problem, sjukdomar och veterinärbesök, för att inte tala om det lidande det orsakar hunden, är det för mig helt enkelt inget alternativ. Självklart ska hunden äta det den är gjord för!

Utfodring

Varva gärna mellan olika köttslag, inälvor, och fisk. Olika köttslag innehåller lite olika aminosyror. Bra att för hunden att få i sig så många olika som möjligt. Se till att fetthalten inte är så hög.
Förhållandet mellan protein och fett ska vara: protein 20-22% / fett 8-10% (detta är mycket viktigt)

Köttet får gärna vara från  gräsbetande djur och givetvis Svenskt. Ge ett par gånger i veckan fet fisk som makrill, sill och stömming (ej från östersjön eller insjöfisk) eftersom dessa innehåller rikligt med omega3. 

Hundarna behöver också gönsaker och frukt för att på ett naturligt sätt få i sig vitaminer och mineraler. De flesta grönsaker måste vara kokta och finfördelade i tex matberedaren föra att hunden ska kunna tillgodogöra sig vitaminer och mineraler.

Förhållandet mellan animalier och vegetabilier ska vara ungefär 30-50% animalier och 50-70% vegetabilier.

Hundens mage behöver ibland ta en paus från att smälta kött annars orkar inte immunförsvaret återhämta sig. Ett par dagar i veckan kan man ge något mer lättsmält tillsammans med grönsaker och frukt.

  • En vuxen hund behöver sällan äta mer än 1-2 % av sin kroppsvikt dagligen.
  • Enstaka energikrävande hundar behöver 3 % eller mer.
  • Runt 5 % av kroppsvikten dagligen kan behövas för valpar och växande hundar av stora raser

Våra hundar behöver också riktiga råa ben att gnaga på.

Det här är bara ett kortfattat och mycket förenklat förslag på hur du kan utfodra din hund på ett för hunden bra sätt. Vill du veta mer se tips längre ner på sidan.

vILL DU VETA MER

Utfodringsförslag vuxen hund på 10 kg

 Animalier ska utgöra 30-50% av måltiden och Vegetabilier 50-70%. Normalhunden behöver varje dag ca 2% av sin kroppsvikt.

Alltså ska en hund som väger 10 kg äta ca 200 gram/dag. (100 gram/mål).
Animalier ska vara 60-100 gram/dag (30-50 gram/mål)
Vegetabilier ska vara 100-140 gram/dag (50-70 gram/mål)

Alla animalier ska vara råa och helst ha en fetthalt under 12%. Köp företrädelsevis svenskt kött för att undvika antibiotika och annat ohälsosamt i köttet. Ultimat är svensk kött från gräsbetande djur. Komplettera då och då med inälvsmat som lever, hjärta, lunga, vom mm.

Alla grönsaker (utom tomat, slanggurka, babyspenat och rucola) måste kokas och finfördelas i matberedare eller mosas ordentligt. Går utmärkt att köpa stora påsar frysta grönsaker och koka. Undvik de med majs i. Spar kokspadet i en kanna i kylen och häll sedan lite på maten.

Frukt serveras rå och helst något övermogen.

Äggula kan vara rå. Annars koka och ge hela ägget (ej skalet).

Ge fet fisk varje vecka. Bäst är makrill, sill, strömming. Fisken måste frysas i minst en vecka innan servering för att eventuella parasiter i fisken ska dö. Hund på 10 kg behöver ca 120 gram fet fisk/vecka för att få i sig tillräckligt med omega3. Se till att fisken inte är insjöfisk eller fångad i Östersjön.

För att göra matportionerna lite mer fylliga om hunden har svårt att hålla vikten (är för smal), varva mellan, sötpotatis, välkokt fullkornsris (dubbla mängden vatten och dubbla koktiden), bulgur eller hirsgröt. Du kan också varva med Magnusson Blanda fullkornskulor. Är hunden för tjock uteslut dessa prudukter helt.

Ge gärna surkål i liten mängd till maten. Balanserar matsmältningen på ett bra sätt.

Det bästa är om maten är rumstempererad när man serverar den.

En eller ett par måltider/veckan bör vara av ett mer lättsmält slag för att hundens immunförsvar ska kunna återhämta sig och fungera på ett bra sätt. Ge då tex vit fisk eller mycket magert kycklingkött i mindre mängd tillsammans med grönsaker och frukt. Gärna färsk ordentligt mogen ananas eller papaya eftersom den hjälper kroppen att spjälka proteinet.

Presentera de olika ingredienserna var för sig i skålen, så att hunden kan välja vilken den vill äta. Ibland kan det ta lite tid att vänja sig vid vissa smaker och ibland känner hunden själv att det är något den inte mår bra av.

Tänk att variation är a och o. Ju mer olika saker hunden får i sig desto bättre. Man behöver inte variera med olika saker varje mål. Det går bra att ge samma kött under några dagar och sedan kan man byta till något annat. Lika dant med grönsaker och frukt.

Ben delas in i två grupper, ben som hunden tuggar i sig (typ tunna revben) och ben som hunden gnager på (typ nackkotor, nötrevben mm) . Båda typerna är bra för hunden men får den ben som den tuggar i sig ska dessa räknas in i hundens mat. Tänk på att inte ge för ofta eftersom benen tar lite längre tid att smälta. Ben att gnaga på kan man ge hur mycket som helst.

Till denna varierade kost behövs inga extra tillsatser i form av vitaminer, oljor eller annat. Naturen ger det hunden behöver.

Animalier

Nötkött/nötfärs
Fläskkött/fläskfärs
Kycklingkött/kycklingfärs
Viltkött/viltfärs
Viltsvinskött/viltsvinsfärs
Fet fisk som sill, makrill, strömming
Vit fisk
Lamkött/lamfärs
Kalkon
Ägg
Inälvsmat

vegetabilier

Morötter
Blomkål
Broccoli
Palsternacka
Brysselkål
Kålrot
Tomat
Slanggurka
Rucola
Babyspenat
Äpple
Banan
Melon
Ananas
Päron
Jordgubbar
Blåbär
Hallon

komplettering

Potatis
Sötpotatis
Bulgur
Hirsgröt
Välkokt fullkornsris
Magnusson Blanda fullkornsvete

utfodringsförslag

Förslagen nedan är beräknade på 10 kg hund och 2% av kroppsvikten och bara ungefärliga. Märker du att din hund blir för smal öka hela fodergivan. Hunden ska ha två sådana mål per dag. Ger du bara en gång om dagen dubblar du det som står i förslagen.

  • Förslag 1

40 gram nötköttfärs
40 gram grönsaksblandning (några olika grönsaker)
20 gram äpple
Magnusson Blanda fullkornsvete, Sötpotatis, Bulgur,Hirsgröt eller Välkokt fullkornsris om det behövs för hundens hull

  • Förslag 2

40 gram lamkött
Äggula
40 gram grönsaksblandning (några olika grönsaker)
20 gram päron
Magnusson Blanda fullkornsvete, Sötpotatis, Bulgur,Hirsgröt eller Välkokt fullkornsris om det behövs för hundens hull

  • Förslag 3

40 gram strömning
40 gram grönsaksblandning (några olika grönsaker)
20 gram bär
Magnusson Blanda fullkornsvete, Sötpotatis, Bulgur,Hirsgröt eller Välkokt fullkornsris om det behövs för hundens hull

  • Förslag 4

30 gram viltkött
10 gram inälvor (tex lever, hjärta, vom)
40 gram grönsaksblandning (några olika grönsaker)
20 gram melon
Magnusson Blanda fullkornsvete, Sötpotatis, Bulgur,Hirsgröt eller Välkokt fullkornsris om det behövs för hundens hull

  • Förslag 5

40 gram strömning
40 gram grönsaksblandning (några olika grönsaker)
20 gram banan
Magnusson Blanda fullkornsvete, Sötpotatis, Bulgur,Hirsgröt eller Välkokt fullkornsris om det behövs för hundens hull

  • Återhämtningsmål

30 gram vit fisk
30 gram grönsaksblandning (några olika grönsaker)
20 gram bär
20 gram ananas

Ovanstående mål är förslag och ingen exakt vetenskap. Det är inte jätteviktigt att det är exakt 20 gram av någonting om det står det utan ett försök att visa ungefär hur proportionerna ska vara i förhållande till varandra. Hundens aktivitet, pälstjocklek, årstid och ämnesomsättning gör att du måste ha koll på hundens hull och öka eller minska matportionerna efter detta. Vill du fördjupa dig och få en förståelse för varför utfodringen bör se ut på det här sättet rekommenderar jag dig verkligen att läsa boken ”Min hund vill ha riktig mat” skriven av Anne-Li Stand. Gå gärna även in på hennes blogg. Se länk nedan.

Lästips

De kommersiella fodren blir bättre och bättre, åtminstone om man ska tro tillverkarna. Hur kan det komma sig att veterinärernas väntrum fylls av hundar som lider av samma sjukdomar som sedan länge drabbar människor?

Cancer, diabetes, tand-
och tandköttssjukdomar, allergiska symtom, eksem, klåda, magtarmsjukdomar, skelettsjukdomar, epilepsi och kramper, övervikt/undervikt… Om de moderna hundfodren är så bra, varför blir inte hundarna friskare och friskare, istället för sjukare och sjukare? Tanken med den här boken är att på ett rakt och lättförståeligt sätt förklara för hundägaren varför man bör avstå från processade foder för att istället ge hunden en naturlig och sund hemmagjord kost -– ett val som inte bara förbättrar hundens hälsa på både kort och lång sikt, utan även sparar åtskilliga tusenlappar i veterinärkostnader. Det är viktigt att hundägaren blir medveten om hur foderindustrin har förvandlat något som borde vara uppenbart, enkelt och okomplicerat till att vara något oerhört avancerat, komplicerat och så pass skrämmande att hundägaren inte vågar annat än att förlita sig på en cynisk och profithungrig miljardindustri som gnuggar händerna i förtjusning och cashar in enorma vinster.

Det är dags att förändra! Det är alla hundars självklara rättighet att få äta riktig mat, full av naturlig näring. För vad ger oss människor rätt att försöka läxa upp och tillrättavisa naturen? Vi har kommit långt i vårt storhetsvansinne när vi tror oss kunna utmana naturens egen strategi med våra simpla vetenskapsbaserade matsubstitut. Vi behöver istället lära oss är att lita på naturen som redan har alla svar. Naturen ropar på uppmärksamhet, vi behöver bara stanna upp och lyssna…

Här finns massor av matnyttigt att läsa, bra råd och utfodringsförslag för dig som vill ge det bästa till din hund.

Har din hund problem som kan vara kostrelaterat hittar du det i Anne-Lis blogg. Mycket matnyttig läsning.

Det finns till och med filmer som visar hur man på ett enkelt sätt gör bra mat till hunden.

Man kan också vända sig till Anne-Li för kostrådgivning.

Anne-li stand

Telefon: 0479 800 26

Telefontid: Måndag-torsdag 10-15

Fredag 10-12

Stäng meny